logo-HANDMADE-SOAP.png

MySabun.Com

Tukarkan Hobi Menjadi Bisnes

Langkah Asas Cara Membuat Sabun Cold Process

Kita akan membincangkan langkah-langkah asas untuk membuat sabun Cold Process. Sabun Cold Process adalah salah satu kaedah pembuatan sabun yang paling popular dan mudah dilakukan di rumah.

Langkah 1 Persediaan Bahan-bahan
Pastikan anda mempunyai semua bahan dan peralatan yang diperlukan sebelum memulakan pembuatan sabun. Bahan-bahan yang diperlukan adalah minyak, sodium hidroksida (lye), air, pewarna dan minyak wangi yang ingin digunakan.

 

Langkah 2 Pengukuran Semua Bahan-bahan yang akan digunakan.
Ukur jumlah minyak yang diperlukan ke dalam satu bekas. Kemudian ukur jumlah berat lye yang diperlukan dalam bekas yang khas. Ingat, pastikan anda mengikuti peratusan yang betul dan tidak menambahkan terlalu banyak lye. Timbang berat air yang diperlukan dalam satu bekas lain

 

Langkah 3 Penyediaan Larutan Lye

Anda perlu menyediakan larutan lye lebih awal, Ini kerana lye yang baru bercampur dengan air akan menghasilkan suhu yang sangat tinggi. Lye yang telah diukur berat akan ditambahkan ke dalam bekas yang berisi air. Biarkan suhu larutan lye turun dan hampir sama dengan suhu minyak. Anda juga boleh memanaskan sedikit minyak supaya hampir sama dengan suhu larutan Lye. Suhu yang terbaik untuk mencampurkan larutan lye ke dalam minyak apabila membuat sabun Cold Process adalah antara 43-54 darjah Celsius. Suhu ini disebut sebagai “suhu keseimbangan” di mana minyak dan larutan lye mencapai suhu yang sama.

Langkah 4: Proses Pencampuran
Tambahkan larutan lye secara perlahan-lahan sambil dikacau. Pastikan suhu minyak dan lye adalah hampir sama sebelum dicampurkan untuk memastikan reaksi kimia atau “saponifikasi” yang betul berlaku dan menghasilkan sabun yang berkualiti tinggi. Dalam proses saponifikasi ini, minyak akan bereaksi dengan larutan lye untuk menghasilkan sabun dan gliserin. Kacau campuran tersebut sehingga ianya tercampur sepenuhnya sehingga menjadi pekat dan kental dan tidak mempunyai kesan minyak dipermukaan. Peringkat ini dinamakan “trace”. Trace memainkan peranan penting dalam pembuatan sabun kerana ia menandakan bahawa reaksi kimia yang diperlukan untuk menghasilkan sabun sedang berlaku.

Langkah 5 : Memasukkan Pewarna dan Minyak Wangi

Setelah anda mencapai peringkat trace, ramuan tambahan seperti pewarna dan minyak wangi boleh ditambahkan ke dalam campuran untuk memberikan aroma dan warna yang diingini. Anda juga boleh memasukkan bahan additive lain seperti herba, puri buah-buahan atau minyak tambahan. Masukkan kesemuanya ke dalam campuran sabun dan kacau sehingga tercampur rata.

Langkah 6 : Tuang Ke Dalam Acuan
Setelah semua bahan tercampur rata, tuang bancuhan tersebut ke dalam acuan. Anda boleh menggunakan acuan silicon, kayu, plastik bergantung pada pilihan anda. Sekiranya anda menggunakan acuan yang tidak mudah lentur, lapik dulu bahagian dasar acuan dengan kertas minyak.

Langkah 7 : Biarkan Sabun Keras Pada Suhu Bilik
Sekarang, biarkan sabun anda berada dalam acuan selama 24 jam.

 

Langkah 8: Process Curing

Selepas itu, keluarkan sabun dari acuan dan biarkan ia kering selama seminggu. Ingatlah bahawa sabun yang belum kering sepenuhnya tidak boleh digunakan. Proses ini memberi masa untuk menyelesaikan reaksi kimia saponifikasi antara minyak dan larutan lye sehingga tiada lagi kesan Lye dalam sabun tersebut.

Proses curing memakan masa selama beberapa minggu, tergantung pada formula dan jenis sabun yang dibuat. Pada masa ini, sabun akan hilang kelembapannya dan menjadi lebih keras, lebih tahan lama dan lebih baik untuk digunakan pada kulit. Selain itu, proses curing juga membantu mengurangkan kandungan air dalam sabun, membolehkannya menghasilkan lebih banyak buih dan meningkatkan kualiti sabun.

Proses curing biasanya dilakukan pada suhu bilik atau suhu yang lebih tinggi dan dalam keadaan kering dan di kawasan yang terhindar dari cahaya matahari langsung. Sabun yang dikeringkan dengan baik dan dilakukan proses curing dengan betul akan menghasilkan sabun yang lembut, berbuih banyak, dan mempunyai kualiti yang lebih baik untuk penggunaan pada kulit.

Jadi, itulah langkah-langkah asas untuk membuat sabun Cold Process di rumah. Ingat, keselamatan adalah yang utama semasa membuat sabun menggunakan lye. Pastikan anda mempunyai pengalaman dan pengetahuan yang mencukupi sebelum mencuba membuat sabun sendiri di rumah. Terima kasih kerana menonton dan selamat mencuba!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Klik Untuk Bantuan

Hi…

Kami baru sahaja terbitkan sebuah lagi ebook baru Panduan Buat Bisnes Sabun Dari Rumah!

Jika anda berminat nak tahu lebih lanjut tentang ebook panduan ini, boleh klik pada gambar atau butang dibawah!